KARAMAN 1. ÇEVRE ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlimizin öncelikli çevre sorunlarından atık su arıtma tesisleri, katı atıklar, içme suyu, hava kirliliği ve sıfır atık konularında ilimiz genelinde yapılması gerekenler, yaşanan sorunlar ve çözüm yollarının araştırılacağı Karaman 1. Çevre Çalıştayı gerçekleştirildi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Toplantı binasında gerçekleştirilen Karaman 1. Çevre Çalıştayın açılış toplantısına; Vali Fahri Meral, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Vali Yarımcısı Vekili Ramazan Polat, DSİ Konya Bölge Müdürü Birol Çınar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Türkmen Haliloğlu, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Çalıştay, çevre konulu video gösterimi ile başlarken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Türkmen Hacıhaliloğlu, çalıştayın içeriği ve amacı hakkında bilgiler verdiği toplantıda, çevre başlığı altında düzenlenen çalıştayın öncelik amacının çevrenin korunması olduğunu belirterek, beş başlık altında düzenleneceğini söyledi.

İl Müdürlüğünce Çalıştay ile ilgili yapılan sunumun ardından Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan yaptığı konuşmada; Çevresel atıkların ve çevre kirliliğinin ülkenin gelişimi, teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte farklılık kazandığını ifade ederek şehirlerce bu farklılıklara uyarlama olması için bütün şehrin ve kurumların birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Başkan Çalışkan: “Şehirler de bir insan vücudu gibidir. Bunun oluşturduğu sorunlar, bir taraftan değil, bir yerlerden değil, beklentilerle ya da söylemlerle çözülecek bir konu değil. Şehrin tamamı, tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte sivil toplum kuruluşları ve dernekler de dâhil olmak üzere şehrin gelecek vizyonunda yer alacak hangi konuda olursa olsun birlikte hareket edecek ortak aklı kullanacak yapıyı oluşturmamız gerekir” dedi.

Her kurumun kendi görev alanında yer alan sorumlulukların farkına varması gerektiğini ifade eden Başkan Çalışkan, konuşmaktan çok icraat yapılması gerektiğini ve yapılan işlerin takibi ve sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Çalıştayın şehir için bir avantaj olduğunu dile getiren Başkan Çalışkan: “Çalıştaydan çıkacak şehrin vizyonu için kurulacak unsurlar arasındaki hangi önemlerin arz ettiğini koyabilecek, toplumun tüm kesimlerini dâhil etmemiz gerekir. Şehrin menfaatine kim bir şey koymak istiyorsa bizim kapılarımız sonuna kadar açık. İmkânlarımızı da sonuna kadar sağlarız.” dedi.

Toplantının ilimiz için hayırlara vesile olması dileklerinde bulunarak konuşmasına başlayan Vali Fahri Meral ise: “İlimizin öncelikli çevre sorunlarından atık su arıtma tesisleri, katı atıklar, içme suyu, hava kirliliği ve sıfır atık konularında ilimiz genelinde yapılması gerekenler, yaşanan sorunlar ve çözüm yollarının araştırılacağı Karaman 1. Çevre Çalıştayını düzenledik.

Çevre başlığı altında düzenlenen Çalıştay’da çevrenin korunması öncelikli amacımızdır. Bu bağlamda, ilimizde atık kontrol ünitelerinin mevcut durumu, civar iller başta olmak üzere, ülke genelinde yürütülen çevre çalışmaları birlikte değerlendirilecek olup, ilimizdeki mevcut ünitelerin kapasitesi teknolojik durumları ile çevre ekonomi ilişkisine katkısı istişare edilecektir” dedi.

Vali Meral, bir taraftan atıkların kontrol altına alınmasının ve yeniden ekonomiye kazandırılmasının, istihdam ve üretimi doğrudan etkilediğini belirterek bu durumun atık yönetimi ve ekonomi başlığı içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca sürekli takip edilerek yeni stratejiler geliştirildiğini ifade etti.

Vali Meral: “Beş başlık altında düzenlenen Çalıştay’ın ilimizin öncelikli çevre konuları ile ülke genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesinden oluştuğunu belirterek, bu projenin Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde başlatıldığını söyledi.

Sıfır Atık Projesinin Karaman genelinde tam anlamıyla hayata geçirilmesini beklediklerini ifade eden Vali Meral, Çalıştay’ın Cuma gününü kadar devam edeceğini ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla kapanış programının gerçekleştirileceğini söyledi.

Eklenme Tarihi : 08.03.2018 13:21